Tratamente naturiste pentru cele mai frecvente afecțiuni ale câinilor

Câinii sunt tovarășii noștri loiali și, ca orice alt membru al familiei, merită cea mai bună îngrijire posibilă. Uneori, tratamentele naturiste pot oferi soluții eficiente pentru diverse afecțiuni ale câinilor, fără efectele secundare ale medicamentelor convenționale. În acest articol, vom explora câteva tratamente naturiste pentru cele mai frecvente probleme de sănătate ale câinilor.

1. Probleme digestive

Diaree

Diareea la câini poate fi cauzată de diverse factori, de la schimbările în dietă la infecții sau stres. Un remediu natural eficient este dieta blândă și hidratarea adecvată.

Tratamente naturiste:

 • Dovleac: Dovleacul fiert și simplu (fără condimente) este un remediu excelent pentru a regla digestia. Este bogat în fibre și ajută la absorbția excesului de apă din intestin.
 • Probiotice: Administrarea de probiotice poate ajuta la refacerea florei intestinale sănătoase. Iaurtul natural, fără zahăr și arome, poate fi adăugat în dieta câinelui.

Constipație

Constipația poate fi dureroasă pentru câine și poate indica probleme mai grave. Un tratament rapid și eficient poate preveni complicațiile.

Tratamente naturiste:

 • Ulei de măsline: Adăugarea unei lingurițe de ulei de măsline în hrana câinelui poate ajuta la lubrifierea intestinelor și la facilitarea tranzitului.
 • Fibre suplimentare: Dovleacul și tărâțele de psyllium sunt surse excelente de fibre care pot ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

2. Probleme ale pielii și blănii

Mâncărimi și iritații

Mâncărimile și iritațiile pielii pot fi cauzate de alergii, paraziți sau infecții. Tratamentele naturiste pot calma disconfortul și pot promova vindecarea.

Tratamente naturiste:

 • Fulgi de ovăz: Băile cu fulgi de ovăz coloidal pot calma mâncărimile și iritațiile pielii. Ovăzul are proprietăți antiinflamatorii și hidratante.
 • Ulei de cocos: Aplicarea uleiului de cocos pe zonele afectate poate reduce mâncărimile și iritațiile datorită proprietăților sale antimicrobiene și hidratante.

Căderea excesivă a părului

Căderea excesivă a părului poate fi un semn de stres, alimentație deficitară sau probleme de sănătate. Tratamentele naturiste pot ajuta la menținerea unei blăni sănătoase.

Tratamente naturiste:

 • Ulei de pește: Suplimentarea dietei cu ulei de pește, bogat în acizi grași omega-3, poate îmbunătăți sănătatea pielii și blănii, reducând căderea părului.
 • Dietă echilibrată: Asigurați-vă că dieta câinelui este bogată în nutrienți esențiali, incluzând proteine de calitate, vitamine și minerale.

3. Probleme articulare

Artrită

Artrita este o problemă comună la câinii vârstnici, cauzând durere și mobilitate redusă. Tratamentele naturiste pot ameliora simptomele și pot îmbunătăți calitatea vieții câinelui.

Tratamente naturiste:

 • Turmeric: Turmericul are proprietăți antiinflamatorii și poate fi adăugat în hrana câinelui. Asigurați-vă că este administrat în doze sigure și în combinație cu piper negru pentru o absorbție mai bună.
 • Glucosamină și condroitină: Aceste suplimente pot ajuta la menținerea sănătății articulațiilor și la reducerea durerii.

Displazia de șold

Displazia de șold este o afecțiune genetică care poate duce la artrită severă și durere. Tratamentele naturiste pot ajuta la gestionarea simptomelor și la îmbunătățirea mobilității.

Tratamente naturiste:

 • Acupunctura: Acupunctura poate reduce durerea și inflamația, îmbunătățind mobilitatea câinilor cu displazie de șold.
 • Fizioterapia: Exercițiile de întindere și întărire, precum și masajul terapeutic, pot ajuta la menținerea flexibilității și a forței musculare.

4. Probleme de anxietate și stres

Anxietatea de separare

Anxietatea de separare este o problemă comună la câini, manifestându-se prin comportamente distructive și stres excesiv. Tratamentele naturiste pot ajuta la calmarea câinelui.

Tratamente naturiste:

 • Lavandă: Uleiul esențial de lavandă poate fi difuzat în casă sau aplicat pe o păturică pentru a calma anxietatea câinelui.
 • Muzica relaxantă: Muzica clasică sau sunetele liniștitoare pot reduce stresul și anxietatea câinelui atunci când este singur.

Focuri de artificii și furtuni

Mulți câini se tem de zgomotele puternice, cum ar fi focurile de artificii sau furtunile. Tratamentele naturiste pot ajuta la reducerea fricii și a anxietății.

Tratamente naturiste:

 • Floarea de Bach: Remediile florale de Bach, precum Rescue Remedy, pot fi administrate pentru a calma anxietatea câinelui.
 • Thundershirt: O vestă comprimată, precum Thundershirt, poate oferi un sentiment de securitate și poate reduce anxietatea în timpul evenimentelor zgomotoase.

5. Infecții și probleme imunitare

Infecții ale urechilor

Infecțiile urechilor sunt frecvente la câini, mai ales la cei cu urechi lăsate. Tratamentele naturiste pot ajuta la prevenirea și tratarea acestor infecții.

Tratamente naturiste:

 • Oțet de mere: O soluție diluată de oțet de mere și apă poate fi folosită pentru a curăța urechile câinelui și pentru a preveni infecțiile.
 • Ulei de arbore de ceai: Acest ulei are proprietăți antibacteriene și antifungice și poate fi diluat și aplicat pentru a trata infecțiile urechilor.

Probleme imunitare

Un sistem imunitar slăbit poate face câinele vulnerabil la diverse boli. Tratamentele naturiste pot ajuta la întărirea sistemului imunitar.

Tratamente naturiste:

 • Echinacea: Echinacea este cunoscută pentru proprietățile sale de întărire a sistemului imunitar și poate fi administrată sub formă de supliment.
 • Ulei de oregano: Uleiul de oregano are proprietăți antibacteriene și antivirale și poate fi adăugat în dieta câinelui pentru a sprijini sistemul imunitar.

Concluzie

Tratamentele naturiste pentru câini pot fi o alternativă eficientă și sigură la medicamentele convenționale, oferind soluții pentru diverse afecțiuni comune. Este important să consultați întotdeauna un medic veterinar înainte de a începe orice tratament naturist pentru a asigura siguranța și eficacitatea acestuia. Cu grijă și atenție, tratamentele naturiste pot ajuta la menținerea sănătății și fericirii câinilor noștri dragi.

You May Also Like

About the Author: Daniel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *